Nieuws uit de markt: Start aanleg glasvezel buitengebied Putten

De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Putten is afgelopen vrijdag officieel van start gegaan.

Met een glasvezelkabel in het persriool wordt het buitengebied aangesloten op de digitale snelweg. Wethouder Koekkoek liet weten dat de gemeente blij is met de aanleg van het netwerk. ,,De aanleg van telecommunicatie wordt aan de markt overgelaten. De overheid kan alleen stimuleren en faciliteren. Dat hebben we nu gedaan door het persriool beschikbaar te stellen."

De inwoners van Putten West hadden aangegeven niet meer achter te willen blijven bij de ontwikkeling van de digitale wereld. Via de aanleg van glasvezel krijgen nu alle bewoners van het gebied de mogelijkheid om een snelle verbinding te gaan gebruiken. Gert van Winkoop, initiatiefnemer van Glasvezel Buitengebied Putten: ,,Als initiatiefgroep zijn wij enorm verheugd dat het buitengebied zich heeft uitgesproken voor glasvezel. De bewoners kunnen nu glasvezel in huis halen en toegang krijgen tot een snelle en betrouwbare verbinding. Het buitengebied is hiermee helemaal klaar voor de digitale toekomst en zijn mogelijkheden. De aanleg van glasvezel zal een positieve bijdrage leveren aan de scholen, werkgelegenheid, recreatie, waardebehoud van de woningen en daarmee aan de leefbaarheid van het buitengebied."


Participerende burger

Wethouder Koekkoek prees de initiatiefnemers. ,,Het is een voorbeeld van de participerende burger die op deze manier veranderingen in de leefomgeving kan bewerkstelligen. Breedband gaat de leefbaarheid vergroten!' Janroel Salomons sprak namens Reggefiber over het bijzondere project: ,Het wordt steeds duidelijker dat er op het platteland grote behoefte is aan snelle verbindingen met de rest van de wereld. De actieve inzet van bewoners van het buitengebied is een belangrijke factor bij deze realisatie. De inzet van de initiatiefgroep was een belangrijke reden voor ons om te kiezen voor Putten als tweede pilotgebied voor aanleg van glasvezel voor het drukriool." Putten West"

In overleg met de provincie Gelderland, ondersteund door ontwikkelingsmaatschappij Oost Noord-Veluwe, en in samenwerking met Reggefiber was er door de initiatiefgroep een projectplan opgesteld. Er is een gebied in het buitengebied van Putten bepaald wat model staat voor andere buitengebieden. Het gebied telt ruim vijfhonderd adressen en wordt begrensd door de gemeente Nijkerk, het randmeer, de gemeente Ermelo en de spoorlijn Amersfoort - Zwolle. Het gebied heeft de naam Putten West gekregen.