Openbare verlichting

Als de avond valt, gaan in de vele steden, bijbehorende buitengebieden en snelwegen de lantaarnpalen aan. Straten, parkeerterreinen, pleinen en parken worden voorzien van verlichting. Dat geschiedt volautomatisch en hier schuilt een ingenieus systeem achter. De ontwikkeling hierin staat ook zeker niet stil.

In Nederland wordt zo'n anderhalve procent van alle opgewekte elektriciteit gebruikt voor de openbare verlichting. Steeds nauwkeuriger kijken beleidsmakers en producenten naar energiebesparing, duurzaamheid en onderhoud. Maar ook: past de gebruikte openbare verlichting wel bij het landschap? Kan het op bepaalde gebieden in een stad wellicht mooier en sfeervoller? Of heeft veiligheid op een andere plek juist de voornaamste prioriteit en moet de verlichting daar mee aanwezig én feller zijn?

Verkeer, veiligheid en sfeer

Openbare verlichting wordt lang niet meer alleen voor het verkeer ingezet. Natuurlijk, men kan dankzij deze verlichting oriënteren en is dan ook van essentieel belang, maar het draagt ook bij aan een gevoel van veiligheid. Donkere steegjes worden niet voor niets liever vermeden: ze geven doorgaans een onaangenaam en onveilig gevoel.

Ook de uitstraling en diversiteit van gebieden kunnen door middel van de juiste belichting opgewaardeerd worden. Een historische binnenstad wordt onder geheel ander licht gebracht dan een industrieterrein. Gemeentes zijn hier verantwoordelijk voor, zij zetten de lijnen uit om de openbare verlichting zo goed, efficiënt en smaakvol mogelijk in te richten.

Schakelkasten voor openbare verlichting

Een belangrijk onderdeel van de openbare verlichting is de aansturing ervan. De apparatuur die hiervoor nodig is, heeft een veilige behuizing nodig. De schakelkasten van Staka staan daarom in heel wat gemeentes in Nederland op straat. Het systeem in de roestvrijstalen schakelkasten is overzichtelijk opgezet, zodat storingen snel getraceerd en opgelost kunnen worden. Onze kasten zijn waterdicht en bestand tegen natuurgeweld en vandalisme. De levensduur van onze schakelkasten bedraagt zo'n dertig jaar. Zo blijven de systemen decennia lang veilig en vlekkeloos functioneren.

De openbare verlichting van een complete woonwijk kan door een storing uitvallen. Dat is onveilig en onwenselijk, wat het belang van een veilige bescherming van de besturingen nog eens onderstreept. Bovendien zorgen we ervoor dat de schakelkasten niet al te veel opvallen in het landschap. Daarom is een groot deel van de montagekasten en zuilen in Nederland van Staka afkomstig.

Vragen over onze montagekasten

Heeft u vragen over onze montagekasten en zuilen in de openbare ruimte? Zoek u oplossingen voor openbare verlichting? Of kunnen wij u helpen met het verbeteren van de productkwaliteit. Neem vooral contact met ons op, wij helpen u graag!

Referenties

Staka maatwerk RVS buitenkasten

Maatwerk RVS buitenkasten bij Car Terminal C.RO in Rotterdam

 Staka RVS Schakelkast voor openbare verlichting

RVS Schakelkast openbare verlichting

staka_schakelkast.jpg

Elektriciteitskast in Breda

staka_montagekast1.png

AE1200 montagekast t.b.v. de openbare verlichting in Eindhoven

1283785639_802497035.jpg

CAI-straatkasten

elektrakast_ijmuiden(1)1.jpg

IJmuiden een stuk rustiger en veiliger dankzij Staka montagekasten