Vanaf Q1 2023 stellen de netbeheerders nieuwe aansluit eisen voor onbemande objecten.

Alle netbeheerders hebben nu nog hun eigen aansluitmethodes. Hierdoor is er een groot verschil in aansluitspecificaties. Dit kan beter. Zeker als gekeken wordt naar de enorme taak in het realiseren van de energietransitie. De netbeheerders hebben samen gekeken hoe onbemande objecten in de openbare ruimte beter, sneller en veiliger aangesloten kunnen worden op het net.

Het resultaat: De Compacte aansluitmodule (CAM)

Vanaf 2023 zullen de Nederlandse netbeheerders deze aansluitmodule standaard voorschrijven voor hun aansluitingen van objecten in de openbare ruimte. De eisen en specificaties van de (buitenkasten) voor deze objecten zullen dus gaan veranderen. Het gaat specifiek om de volgende typen objecten:

  • Onbemande objecten openbare ruimte (onbemeten)
  • Openbare verlichting
  • Onbemande objecten openbare ruimte (bemeten).

Wat betekent dit voor mij?

Als u producten levert voor dit type aansluitingen, dan kunt u te maken krijgen met de nieuwe specificaties/eisen vanuit de netbeheerders. De netbeheerders werken samen om u te informeren over de introductie van deze nieuwe Compacte Aansluitmodule en de mogelijke gevolgen die dit heeft voor de partijen die met deze objecten werken

Ingangsdatum en overgangsperiode

De opstellingseisen gaan in per 1 januari 2023. Er is een overgangsperiode van 1 januari t/m 1 juli 2023.

FAQ

Download hieronder de CAM specificaties

Webinar CAM Netbeheerders 2-11-2022

Op 2 november jl. organiseerden de netbeheerders een Webinar over de Compacte Aansluitmodule en de gevolgen voor de aansluiteisen van openbare objecten die in 2023 doorgevoerd zullen gaan worden. Webinar gemist? U kunt m hier terugkijken.

Webinar terugkijken